Mintchokladglass

Svårighetsgrad
Kategori:  Glass
  4.33/5

Ingredienser

För 6 personer ()

Recept

 • 4 äggulor
 • 75 g strösocker
 • 5.5 dl vispgrädde
 • 75 g blockchoklad, bruten i småbitar

Kristalliserad mint

 • 4 msk strösocker
 • 4 msk vatten
 • 2 tsk pepparmintessens

Mintchokladglass

 1. Vispa ihop äggulor och socker tills det är tjockt och krämigt.
 2. Häll grädden i en stor kastrull och värm till drygt 37ºC. Häll grädden över äggsmeten och vispa hela tiden.
 3. Häll tillbaka smeten i kastrullen och ställ den på mycket svag värme, och fortsätt att sjuda tills smeten fastnar på baksidan av en träslev. Passa hela tiden så att smeten inte stelnar.
 4. Ta bort kastrullen från värmen, tillsätt chokladen och rör om tills den har smält. Vispa sedan ordentligt så att allt blir väl blandat.
 5. Häll upp i en skål som går att ställa i frysen och låt kallna. Ställ sedan in den i frysen och låt stå i ungefär 1 ½ timme. Ta fram den ur frysen två eller tre gånger under den här tiden och rör om kraftigt med en träslev.
 6. Medan glassen fryser häller man socker och vatten i en liten tjockbottnad kastrull och ställer på svag värme. Rör om hela tiden tills sockret har smält.
 7. Öka värmen och koka häftigt tills lagen är 140º. Prova genom att göra knäckprov, dvs ta lite grann och släpp ner i kallt vatten. Bildas det en tråd som lätt går av är lagen färdig.
 8. Ta snabbt bort kastrullen från värmen, innan det karamelliseras, och rör ner pepparmintessensen. Häll ut på ett bakplåtspapper och låt stå tills massan blivit kall. Vik pappret över och krossa det kristalliserade sockret med en brödkavel, tills det är som grova brödsmulor.
 9. Rör ner sockersmulorna i den halvfrusna glassen, ställ sedan in den i frysen igen och låt stå i ytterligare 4 timmar eller tills den är helt fast. Ta ur frysen en halvtimme innan den ska serveras och lägg sedan upp i serveringsglas.

Lämna kommentar (kommentaren granskas innan publicering)

 (5/5)
Ditt namn
Hur mycket är 1 + 3?

Kommentarer på recept (3)

Chokladsajten , fredag, 09 augusti 2013
Överfört betyg från gamla receptsamlingen.
Chokladsajten , fredag, 09 augusti 2013
Överfört betyg från gamla receptsamlingen.
Chokladsajten , fredag, 09 augusti 2013
Överfört betyg från gamla receptsamlingen.

Sök recept


Ange rubrik för recept
Kategori
Ingrediens

Sagt om choklad

"Erfarenheten har visat, att väl tillredd choklad är ett både angenämnt och helsosamt födoämne, lika lättsmält som födande. Få ämnen finnas, som i liknande volym innehålla så många närande beståndsdelar; hvilket gör, att det också smältes nästan helt och hållet. Det är särdeles lämpligt för personer, som utsätta sig för vakor och stora själsansträngningar, och om proportionen vid tillagningen någorlunda rättas efter krafterna, så fördrages det af de svagaste magar; det är särdeles användbart vid kroniska sjukdomar och är så att säga sista tillflykten vid magåkommor, som omöjliggöra förtärandet af andra födoämnen."
C E Hagdahl, Kokkonsten, 1879

Samarbete