Rabarbersabayon med rabarber och rostad vit choklad

Desserten kan göras på fryst och försiktigt tinad rabarber. Sabayonen kan också göras på koncentrerad rabarbersaft.

Tänk på att vattnet i vattenbadet inte ska koka kraftigt utan bara sjuda försiktigt. Äggblandningen får inte bli varmare än 85°C, då kan krämen skära sig.

Svårighetsgrad
Kategori:  Varma desserter
Tillagning: 50 min

Ingredienser

För 6 personer ()

Recept

 • 6 späda rabarberstjälkar
 • 1 dl rårörsocker
 • 1 tsk mortlade fänkålsfrön
 • 75 g vit choklad
 • 4 äggulor

Rabarbersockerlag

 • 200 g rabarber
 • 1.5 dl strösocker
 • 1.5 dl vatten

Rabarbersabayon med rabarber och rostad vit choklad

 1. Rabarbersockerlag
  Strimla rabarbern och lägg den i en kastrull. Tillsätt socker och vatten. Koka upp och låt sjuda utan lock tills lagen kokat ner till 1 dl. Sila av lagen och låt svalna, spara rabarbern till t ex frukostyoghurten.
 2. Sätt ugnen på 150°C. Skala rabarberna och skär dem i ca 12 cm långa bitar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Mortla ihop socker och fänkålsfrön och strö över rabarbern. Tillaga mitt i ugnen ca 15 minuter, tills rabarbern är mjuk men fortfarande håller ihop. Ta ut och låt svalna.
 3. Höj ugnsvärmen till 175°C. Riv chokladen och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen 5–7 minuter, tills chokladen är gyllenbrun. Låt svalna.
 4. Ställ en kastrull med lite vatten på spisen och sätt en mindre kastrull eller skål i den större, så att det bildas ett vattenbad. Blanda äggulor och rabarbersockerlag i den mindre kastrullen och vispa kraftigt under tiden som blandningen försiktigt värms upp. Vispa kraftigt ca 5 minuter, tills blandningen är luftig, krämig och ljusgul.
 5. Servera sabayonen genast till de bakade rabarberna. Strö rostad vit choklad på toppen.

Bli först att kommentera!

 (5/5)
Ditt namn
Hur mycket är 5 + 0?

Kommentarer på recept (0)

Sök recept


Ange rubrik för recept
Kategori
Ingrediens

Sagt om choklad

"Jag vill också råda mina kära läsare att vara särskilt försiktiga med hur de blandar romantik, choklad, romaner och liknande upphetsande ting, som jag ser på som mycket farliga..."
Lemery, 1712

Samarbete