När man gör hemlagad glass är det viktigt att se till så att det inte bildas några större iskristaller under nedfrysningen. För att förhindra det måste man vispa blandningen under infrysningens lopp. Antingen vispar man för hand eller så använder man en glassmaskin.

Frysa in glass för hand
Infrysningstiderna grundar sig på 9 dl glass och kan ses som exempel. Gör man en större sats glass bör man förlänga tiderna.

  1. Gör glassen enligt recept.
  2. Häll blandningen i en grund fryslåda som inte är av metall. Täck över med lock eller plastfolie och låt den frysa 3 timmar eller tills den är helt fryst rakt igenom men fortfarande har en svampig konsistens.
  3. Skeda upp den i en skål och rör om med en gaffel eller platt visp för att ha sönder iskristallerna. Arbeta snabbt så att inte glassen smälter helt och hållet.
  4. Häll tillbaka den i formen och låt den frysa ca 2 timmar.
  5. Gör om steg 3. Om några andra ingredienser ska tillsättas, t.ex. nötter eller chokladhack, bör det tillsättas vid detta tillfälle.
  6. Ställ tillbaka formen i frysen och frys ytterligare 3 timmar.
  7. Ta ut glassen ur frysen och låt den stå i rumstemperatur 20-30 minuter för att mjukna före serveringen.

Glassmaskin
Vanligen bör den kalla blandningen hällas ner i maskinen medan vingarna rör sig. Annars finns det risk att den fryser på botten och sidorna av skålen och hindrar vingarna att arbeta. När man gör glass på detta sätt och receptet föreskriver vispad grädde, bör man strunta i det. Grädden kan helt enkelt tillsättas direkt ur förpackningen tillsammans med äggblandningen.

Frystiderna brukar vara 20-30 minuter. Glassen bör sedan flyttas till frysen och får frysa 1-2 timmar för att smakerna ska utvecklas före serveringen. Låt glassen mjukna i rumstemperatur före serveringen.

Sagt om choklad

"Jag vill också råda mina kära läsare att vara särskilt försiktiga med hur de blandar romantik, choklad, romaner och liknande upphetsande ting, som jag ser på som mycket farliga..."
Lemery, 1712

Samarbete