Snorta lite choklad?

Artikel från Dagens Industri 2015-02-12:

"De flesta njuter av att äta den men numera kan choklad också snortas, alltså dras upp i näsan. Belgiske chokladmakaren Dominique Persoones skapade en chokladsniffapparat 2007 åt en fest med Rolling Stones. Och sedan dess har det blivit omåttligt populär på hans chokladhyllor.
'Slutligen så gjorde vi en blandning av mint, kanel och choklad. Mint och kanel öppnade verkligen din näsa. Sedan får du chokladen som går upp i hjärnan och stannar där i ungefär 15 minuter', säger Dominique Persoones.

Chokladpuffen ger användarna en högst laglig, hög dos. Men det finns läkare som hävdar att inandning av mat kan ge upphov till bakteriehärdar i näsan. Och inte heller alla chokladälskare är lika övertygade om att de vill ta in den genom näsan.

'Det doftar ju gott om choklad. Men jag tror inte att jag skulle bli hög av att bara lukta på choklad. Att smaka den är bättra än att sniffa den', säger Sabien Scieperaere från Brügge till Reuters.

Brittiska Carol Beasly, som Reuters träffar utanför Dominique Persoones chokladaffär känner inte heller något större behov av att dra upp chokladen i näsan.
'Choklad upp i näsan? Vad är meningen med det? Det är ett skämt väl? Det måste vara ett skämt!'

Men med 25.000 sålda sniffapparater för priset 45 euro styck skrattar den belgiske chokladmakaren hela vägen till banken.
'Jag vill bara retas lite med kunden. Jag är ingen 'bad boy' som marknadsför droger, inte alls.'"

Sagt om choklad

"Bra choklad gör dig inte illamående. Du blir inte ens fet. Se på mig, och jag äter det varje dag."
Robert Linxie, fransk chocolatier

Samarbete