Quetzalcoatl, "fjäderormen", är det hemlighetsfulla namn man till sist stöter på när man försöker följa kakaons långa historia bakåt i tiden. Namnet symboliserar kakaons dubbla ursprung i myt och historia. Det betecknar
nämligen både en gud - vindens, morgonstjärnans och handelns gud i det gamla Mexico - och en historisk härskare: toltekernas kejsare i det sägenomspunna Tula. Han tillbads som en gud i toltekernas samhälle åren 800-1100 e Kr i det område som nu är Mexicos norra del. Enligt de gamla skrifterna var det han som upptäckte cacahuatl, kakao.
Quetzalcoatls jordiska skepnad var en befjädrad orm och han hade ur kaos skapat människorna och jorden. I detta paradis lärde sig människorna att dyrka ett träd som kallades Cachuaquahitl, en källa till styrka och rikedom. Av frukterna tillreddes gudarnas dryck. Guden och människan Quetzalcoatl har blivit så intimt sammanblandade i fornmexikansk föreställning att ingen kan säga var den religiösa myten slutar och den historiska sagan tar vid. Allt som berättas om Quetzalcoatl ger ett allmänt intryck av en kraftfull och initiativrik skapargestalt.
En legend berättar om hur Quetzalcoatl gav människan kunskap om konst, jordbruk och medicin. En avundsjuk överstepräst, Tezcatlipoca, ville dock själv styra det framgångsrika landet. Genom ett förräderi drivs Quetzalcoatl ut ur Livets Trädgård av översteprästen. Enligt tron drog Quetzalcoatl österut, "dit där solen går upp", på en flotte av sammanflätade ormar och svor på att återvända i en annan tid och i en annan skepnad. Ända sedan gudens avfärd hade mayafolket, toltekerna och senare aztekerna med vördnad och respekt för kakaons ursprung väntat på gudens återkomst.