Många lärda arbeten om choklad, ofta i samband med kaffe och te såg dagens ljus under 1600-talet. De pryddes ofta av vackra kopparstick där man såg kaffet symboliserat av en arab, teet av en kines och kakaon av en indian. Ett av verken är Teets, kaffets och chokladens rätta bruk av G. de Blégny.

ChokladnjutareDet vanligaste och bästa tillvägagångssättet enligt de Blégny är att som indianerna krossa den med järnkavel på en sten "som de kallar metatl och vi chokladsten" med fyrfat under. Stenen måste vara hård, framhåller han, annars lösgörs partiklar som sväljs ned med kakaon och blir till njursten. Han fortsätter med att sådana kakaotillverkare som bara tänker på sitt eget intresse aldrig använder hårda stenar eftersom de dels är dyrare och dels spricker lättare vid upphettning.

Under främst hela 1600-talet och ända in på 1800-talet betraktades choklad som en modefluga och blev därför inte enbart väl mottagen utan stötte även på hårt motstånd. En del äcklades av smaken, andra ansåg att den var hälsofarlig och ytterligare andra att den var syndig. Jesuitmissionären och naturhistorikern José de Acosta skriver t.ex:

Denna chocolaté gör man dåraktigt och obefogat nog stort väsen av. Den har ett skum eller en fradga, som är mycket obehaglig att smaka för den som inte är härdad.

Den stora franska brevskriverskan Madame de Sévigné som först låtit sig ryckas med av den allmänna hänförelsen för choklad, grips sedan av en lidelsefull motvilja mot den och med hela styrkan av sitt ivriga temperament varnar hon sin dotter för den. Hon har hört sägas att den bränner upp människan inifrån och alstrar en feber som leder till döden. 1671 skriver hon:

I Guds namn sluta då upp att dricka kakao; inse att det bara är en modenyck, jag besvär dig, min allra käraste och sötaste, drick inte choklad!

Men det var många fler som prisade chokladen. Det drog ihop sig till en rejäl batalj mellan chokladens anhängare och motståndare. Hårdast kom kampen att stå mellan prästerskap och lekmän.

Sagt om choklad

"Sötsaker gjorda av choklad är de bästa. Söta och mörka, smälter de på våra tungor och dröjer sig kvar i våra munnar med en utsökt varm krämighet som består av en del smak och en del minne."
Mary Goodbody

Samarbete