Här finns förslag på olika drycker till choklad. Under varje förslag står de dominerande lukterna och smakerna i drycken. Tänk på att smaken är olika för alla och att det kan hända att förslagen inte alls passar dig. Tanken med den här guiden är att du ska få något att börja med och snappa upp lite tips för att sedan hitta egna favoriter att dricka till choklad.

Det man ska tänka på när man vill ha vin till choklad är det faktum att choklad är ganska bitter, särskilt mörk choklad. Tillsammans med vissa viner kan bitterheten förstärkas och resultera i otrevliga smaker. Dessutom ska man helst inte dricka vin tillsammans med choklad som har en kakaohalt över 85 procent. Kakaosmaken blir så kraftig att den riskerar utplåna både vinets doft och smak. Ett undantag är Eiswein som kan passa mycket bra till riktigt mörk choklad tack vare dess kraftiga, intensiva smak och höga sockerhalt.

Välj ljusa viner till ljus choklad. Vita viner som är unga, fruktiga och söta passar bra till mjölkchoklad och ljusa chokladrätter, exempelvis Riesling Spätlese. Till mörk choklad är det bättre med ett starkvin med lite bränd karaktär; Madeira, Banyuls eller liknande viner.

Balansen mellan desserten och vinet är viktig och därför väljer du ett vin med rätt fyllighet till dessertens tyngd. Ju sötare ett vin är desto fylligare upplevs det. Många starkviner är oöverträffade till choklad men det finns mycket mer än portvin och madeira.

En annan regel är att dessertvinet alltid måste vara sötare än desserten. Annars kommer vinet att upplevas som torrt och surt.

Strävhet finns bara i röda viner men det är något man måste tänka på. Vinets strävhet märks mer om vinet serveras till söt eller besk mat. Är desserten sötare än vinets egen sötma blir vinet alltför strävt. Man löser det antingen genom att välja bort viner med tydlig strävhet (en del röda starkviner, t.ex. portvin) eller så tillför man någon ingrediens i desserten som mildrar strävheten. Exempel på det är glass, grädde och sötsyrliga såser av t.ex. körsbär.

Röda viner bör helst vara framställda på druvor som Merlot, Tempranillo, Cabernet Sauvignon och Grenache. Dessa druvor ger som regel fruktiga och bäriga viner med en ton av kanel, läder eller mörk choklad.

Sagt om choklad

"Choklad är inte bara gott, det är också som ett balsam för munnen. Det är nyttigt för alla körtlar och vätskor och ger god hälsa. Det är därför som alla som dricker det får en angenäm andedräkt."
Dr S Blancardi, Amsterdam 1705

Samarbete