Maräng- och ganachetårta

Det blir 14-16 bitar.

Svårighetsgrad

Ingredienser

För 1 personer ()

Recept

 • 4 äggvitor
 • 2.5 dl strösocker

Fyllning

 • 350 g mörk choklad
 • 5 dl vispgrädde
 • 2.5 msk konjak eller rom

Garnering

 • florsocker

Maräng- och ganachetårta

 1. Rita cirklar, 20 cm i diameter, i mitten av 4 bakplåtspapper. Lägg dem upp och ner på 4 bakplåtar (så att cirklarna ligger mot plåten).
 2. Vispa äggvitorna hårda. Vispa lite i taget in sockret och vispa tills smeten är hård och blank. Fördela smeten på de iordninggjorda plåtarna och bred ut den jämnt tills cirklarna är fyllda.
 3. Grädda i 150°C 1-1½ timme eller tills de är torra. Låt dem kallna.
 4. Fyllning
  Bryt chokladen i småbitar. Lägg dem i en stor kastrull tillsammans med grädden. Värm försiktigt under omrörning tills chokladen smält och blandats med grädden så att det blir en smidig kräm. Låt inte blandningen koka.
 5. Häll chokladkrämen i en skål och låt den kallna, men rör ofta så att det inte bildas skinn på ytan. Tillsätt konjak och vispa ordentligt när den har kallnat så att den blir lätt och fluffig.
 6. Lägg en marängbotten på ett uppläggningsfat och bred ett slösaktigt lager vispad chokladkräm ovanpå. Fortsätt med resten av bottnarna.
 7. Bred ut resten av chokladkrämen över ytan och kanterna så att hela marängen blir täckt. Gör med en palettkniv virvlar i krämen som dekoration. Pudra lite florsocker över tårtan. Ställ den i kylskåp tills den blivit lite kall, men låt inte chokladkrämen bli alltför hård. Servera tårtan lite kylskåpskall.

Bli först att kommentera!

 (5/5)
Ditt namn
Hur mycket är 1 + 1?

Kommentarer på recept (0)

Sök recept


Ange rubrik för recept
Kategori
Ingrediens

Sagt om choklad

"Närhelst du vill ha en riktigt god kopp choklad, gör den dagen före, i en porslinskanna, och låt den vila över natten. Det koncentrerar smaken och ger den en sammetslik kvalitet som gör den bättre."
Madame D'Arestel, fransk nunna, 1700-tal

Samarbete