Millefeuille

Smördegen och kakaomassan bör tillredas en dag i förväg.

Svårighetsgrad
Kategori:  Kalla desserter
  3.67/5

Ingredienser

För 8 personer ()

Recept

 • 1 sats smördeg, se övrigt

Kakaomassa

 • 50 g rumsvarmt smör
 • 50 g florsocker
 • 1 ägg
 • 35 g vetemjöl
 • 15 g kakaopulver

Chokladkräm

 • 200 g mörk bitter choklad, 70 %
 • 1.25 dl Crème Anglaise, se övrigt
 • 2.5 dl vispgrädde

Millefeuille

 1. Börja med kakaomassan. Rör samman smör och florsocker, tillsätt ägget och till sist siktat mjöl och kakaopulver. Smeten ska blandas mycket väl men den får inte vispas. Täck över och ställ den åt sidan.
 2. Hacka chokladen till chokladkrämen mycket fint. Häll över varm Crème Anglaise och rör om tills all choklad har smält. Vispa grädden till lätt skum. Vänd ner grädden när krämen är ca 40°C varm.
 3. Lägg kakaomassan i en spritspåse eller i en strut av smörgåspapper och spritsa ut den i ett dekorativt mönster på ett bakplåtspapper. Sätt in det i frysen.
 4. Sätt ugnen på 210°C. Ta ut den spritsade kakaomassan ur frysen. Kavla ut smördegen till önskad storlek, ca 38 x 30 cm, och lägg den ovanpå den spritsade massan. Låt degen vila en timme. Grädda den i ugnen tills den pöst upp och är spröd.
 5. När smördegen är färdiggräddad tas den ut och vänds upp och ner på en annan plåt. Avlägsna bakplåtspapperet och strö florsocker över den mönstrade ovansidan. Sätt in smördegsbotten under grill tills sockret har karamelliserats. Skär bottnen i 3 delar à 38 x 10 cm medan den fortfarande är varm.
 6. Bred ut hälften av chokladkrämen på en av bottnarna med en palettkniv. Lägg ytterligare en botten ovanpå och bred ut resten av chokladkrämen. Avsluta med att lägga på den sista bottnen med den mönstrade sidan uppåt. Skär bakverket i 8-9 mindre bitar.

Lämna kommentar (kommentaren granskas innan publicering)

 (5/5)
Ditt namn
Hur mycket är 0 + 0?

Kommentarer på recept (3)

Chokladsajten , söndag, 25 augusti 2013
Överfört betyg från gamla receptsamlingen.
Chokladsajten , söndag, 25 augusti 2013
Överfört betyg från gamla receptsamlingen.
Chokladsajten , söndag, 25 augusti 2013
Överfört betyg från gamla receptsamlingen.

Sök recept


Ange rubrik för recept
Kategori
Ingrediens

Sagt om choklad

"Choklad är en av kökets mest komplexa råvaror. Den är på samma gång syrlig, bitter, fet och söt. Samtidigt som den är både konsistensgivare och krydda."
Frederic Bau, Chefskonditor Valrhona

Samarbete