Chokladtarte

Svårighetsgrad

Ingredienser

För 10 personer ()

Recept

 • 1 sats chokladmördeg, se övrigt
 • 200 g mörk choklad, 64 %
 • 1.5 dl vispgrädde
 • 1 dl mjölk
 • 1 ägg

Chokladtarte

 1. Ta ut mördegen ur kylskåpet 1 timme innan den ska kavlas ut.
 2. Strö lite mjöl på bordet och kavla ut degen så att den passar till en pajform. Klä formen med degen och pressa fast den väl mot formens botten och kanter. Låt formen stå i kylskåp ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°C.
 3. Ta ut formen ur kylskåpet och klä degen med aluminiumfolie. Se till att folien sluter tätt utmed formens kanter. Nagga bottnen med en gaffel så att degen inte bubblar upp under gräddningen. Fyll formen med torkade ärtor eller bönor och grädda degskalet ca 10 minuter eller tills degen känns fast.
 4. Ta ut formen ur ugnen och ta försiktigt bort folien. Sänk ugnsvärmen till 150°C.
 5. Hacka chokladen mycket fint. Koka upp vispgrädde och mjölk i en liten kastrull. Ta den från värmen och lägg i chokladen. Vispa tills massan är slät.
 6. Vispa ihop ägget i en liten skål och vispa ner det i chokladmassan.
 7. Häll försiktigt chokladganachen i det förgräddade degskalet och grädda ca 15 minuter tills krämen har stannat. Ta ut tarten ur ugnen och låt den kallna i formen. Serveras kall.

Bli först att kommentera!

 (5/5)
Ditt namn
Hur mycket är 5 + 3?

Kommentarer på recept (0)

Sök recept


Ange rubrik för recept
Kategori
Ingrediens

Sagt om choklad

"Erfarenheten har visat, att väl tillredd choklad är ett både angenämnt och helsosamt födoämne, lika lättsmält som födande. Få ämnen finnas, som i liknande volym innehålla så många närande beståndsdelar; hvilket gör, att det också smältes nästan helt och hållet. Det är särdeles lämpligt för personer, som utsätta sig för vakor och stora själsansträngningar, och om proportionen vid tillagningen någorlunda rättas efter krafterna, så fördrages det af de svagaste magar; det är särdeles användbart vid kroniska sjukdomar och är så att säga sista tillflykten vid magåkommor, som omöjliggöra förtärandet af andra födoämnen."
C E Hagdahl, Kokkonsten, 1879

Samarbete