Mandelmassa

Använd gärna sockertermometer. Receptet kan varieras på många olika sätt. Sötmandeln kan ersättas helt eller delvis med t.ex. pekannötter, valnötter, pistaschmandel eller hasselnötter. Eller en blandning av olika sorter.

Använd t.ex. honung eller råsocker istället för strösocker. Råsocker ger en fruktigare smak.

Pröva också att knåda mandelmassan med koncentrerad fruktjuice, marmelad eller en kryddad sockerlag. Konsistens och smak kan alltid justeras med florsocker och mald mandel.

Svårighetsgrad
Kategori:  Övrigt
  3.00/5

Ingredienser

För 1 personer ()

Recept

  • 225 g sötmandel
  • 75 g strösocker
  • vatten

Mandelmassa

  1. Skålla och skala mandeln. Torka mandlarna väl och låt dem sedan ligga på en torr handduk, gärna en timme.
  2. Lägg mandeln i en matberedare och kör tills den är mycket finfördelad.
  3. Blanda socker och en aning vatten i en liten kastrull och låt det koka upp. Låt koka tills sockertermometern visar 112ºC. Om man inte har någon sockertermometer kan man göra ett sockerprov - häll ett par droppar av sockerlagen i ett glas iskallt vatten. Om det bildas en mjuk kula är sockerlagen färdig.
  4. Ta kastrullen från värmen, sänk värmen men stäng inte av helt. Tillsätt den malda mandeln och rör om. Tillsätt lite mer vatten om massan inte hänger ihop.
  5. Sätt tillbaka kastrullen på svag värme och rör om ett par minuter tills massan fått lagom konsistens. Lägg mandelmassan i en skål, täck över och låt den stå kallt.

Lämna kommentar (kommentaren granskas innan publicering)

 (5/5)
Ditt namn
Hur mycket är 5 + 2?

Kommentarer på recept (1)

Chokladsajten , torsdag, 08 augusti 2013
Överfört betyg från gamla receptsamlingen.

Sök recept


Ange rubrik för recept
Kategori
Ingrediens

Sagt om choklad

En madam tillskrev chokladen minst sagt konstiga krafter. I ett brev till sin dotter skrev hon: "Markisinnan de C drack för mycket choklad då hon var havande förra året, så att hon födde en liten pojke som var svart som själve djävulen."
Madame de Sevigné (1626-1696)

Samarbete