Flødebollar

Svårighetsgrad
Kategori:  Konfekt
Vila: 1 tim

Ingredienser

För 10 personer ()

Recept

 • 10 runda småkakor eller kex som bottnar
 • 60 ml vatten
 • 150 g socker
 • 80 g glukos
 • kornen från 1 vaniljstång
 • 100 g äggvitor (ca 3 st)
 • 2 msk extra socker till vispning
 • 450 g mörk choklad, 60 % (smält och tempererad)

Flødebollar

 1. Börja med att baka bottnarna, använd eget favoritrecepet. De ska bli ca 5 cm i diameter och kan med fördel vara sablé breton-kakor eller annan tunn småkaka eller kex. Rada upp dem på en plåt med bakplåtspapper.
 2. Koka upp vatten, socker, glukos och vaniljkorn i en liten kastrull. Koka tills det nått 117°C, mät med sockertermometer.
 3. Vispa äggvitorna med 2 msk socker tills det blir ett skum med vita toppar. Häll sedan den varma sockerlagen försiktigt ner i äggvitorna under kraftig vispning. Fortsätt vispa i ungefär 8 minuter eller tills blandningen har svalnat och blivit läckert seg och luftig.
 4. Häll marängen i spritspåsen och vik ihop den upptill. Använd en tyll med ungefär samma storlek som bottnarna. Spritsa ut marängmassa i lagom mängd på alla bottnar.
 5. Låt flødebollarna stå ca 1 timme på köksbordet för att stelna. Smält och temperera chokladen i en skål. Doppa bollarna i chokladen med toppen först. Lyft upp direkt med en lätt vridrörelse men låt överflödig choklad rinna av ner i skålen. Ställ tillbaka bollarna på bakplåtspapperet igen så chokladen hinner stelna innan servering. Förvara dem i tätslutande behållare i kylskåpet.
 6. Tips
  Toppa flødebollarna med strössel, lakritspulver, rivet citronskal eller frystorkade hallon. Du kan även byta ut vattnet mot starkt kaffe eller fruktsaft.

Bli först att kommentera!

 (5/5)
Ditt namn
Hur mycket är 3 + 0?

Kommentarer på recept (0)

Sök recept


Ange rubrik för recept
Kategori
Ingrediens

Sagt om choklad

"Ingen annanstans har naturen koncentrerat ett sådant överflöd av de mest värdefulla födoämnena på ett så litet utrymme som kakaobönan."
Alexander von Humboldt (1796-1859)

Samarbete