"Chokladkakan har en mörk baksida"

Artikel från Allt om mat nr 2/2014:

"Fattigdom, utnyttjande och miljöförstöring. Det är några bismaker en chokladkaka kan ha. Det har Anna-Sofia Winroth bestämt sig för att ändra på.

Du äger Gefle Chocolaterie och två kakaoplantager i Dominikanska republiken, och nu har du skrivit en bok om vilket lidande chokladen orsakar. Varför?
- Jag har rest mycket till Madagaskar, Dominikanska republiken och Haiti, och där har jag sett och upplevt så mycket elände och lidande som chokladindustrin orsakar. Extrem fattigdom, mänskliga övergrepp och miljöförstöring är tyvärr vanliga ingredienser i en chokladkaka. Jag vill att min bok ska bidra till att vi alla gör mer medvetna val när vi köper choklad, då kan vi göra skillnadl

Men hur kommer det sig att du hamnade i Madagaskar?
- Jag startade mitt chocolaterie för nästan 14 år sedan. Min dröm var att starta en förädlingsstation för kakao i Madagaskar; där flnns ju en fantastiskt fin kakao. Så jag reste dit 2006 och blev helt chockad över fattigdomen, utnyttjandet av barn och miljöförstöringen. Jag blev så knäckt att jag inte ville fortsätta med choklad över huvud taget. Jag tänkte sälja mitt chocolaterie. Det kändes helt sjukt att stå hemma i Gävle och skapa njutning när jag visste hur eländigt det var på kakaoplantagerna.

Men ett par år senare blev du själv kakaoplantageägare i Dominikanska republiken. Vad hände?
- Jag bestämde mig föt att åstadkomma förändring. Jag hade sett för mycket skit för att inte engagera mig. Jag kände att jag ju har möjlighet att röra om i grytorna, och då är det banne mig mitt ansvar att göra det! Det ligger i allas intresse att kakaobönderna får skäliga löner och förhållanden. Det räddar liv och miljön - och vi får kakao av bättre kvalitet.

Du åkte till Haiti för att försöka etablera en förädlingsstation där. Vad hände då?
- Jag fick fly därifrån. Min livvakt sa att han inte kunde hålla mig vid liv efter ett möte vi hade med en högt uppsatt myndighetsperson. På Haiti finns en sådan fruktansvärd maktkorruption, och där smugglas också narkotika med i kakaon till USA. När myndighetspersonen krävde mutor av mig sa jag 'Shame on you' till honom. Jag blev hotad till livet och var tvungen att hesa hem till Sverige. Jag kom hem urförbannad, och mina dagboksanteckningar resulterade i min bok. 

Du fick också ett uppdrag av presidenten för Dominikanska republiken.
- Jag skrev om mina erfarenheter till honom och sa att jag ville hjälpa till att utbilda kvinnor från tre olika kvinnliga kakaokooperativ i landet. Så att de kan göra choklad själva och sälja i sitt eget land. Nu odlar de ju bara själva kakaobönan. Jag fick besöka honom och hans parlament och bjöd dem på min choklad, men som tur var hade jag också gjort kokosbollar. Och de älskade kokosbollarna. Tack vare dem kommer tolv dominikanska kvinnor till mig i vår för en kurs i chokladtillverkning.

Du gör högkvalitativ choklad, reser världen runt och debatterar och föreläser och skriver på ytterligare två böcker. Hur orkar du?
- Jag sover aldrig mer än fem timmar per dygn, och jag har en helt fantastisk familj som stöttar mig. Jag måste orka; förändring tar tid. Men jag ser ju redan att det går åt rätt håll. Det sporrar mig. 

Vad kan man som konsument göra för att hjälpa till?
- Köp choklad med så få ingredienser som möjligt. Mörk choklad behöver bara bestå av två ingredienser: kakao och socker. Så fort det står något om arom på innehållsförteckningen har chokladtillverkaren något att dölja. Då är chokladen inte framtagen i samklang med människorna och miljön."

Sagt om choklad

"För en del är det blommor som talar kärlekens språk, men för andra är det choklad som fläktar liv i elden."
Rebecca J. Pate

Samarbete